Tym razem proponujemy wyprawę o charakterze bardziej kulinarnym. W Cięcinie prowadzone jest bardzo ciekawe gospodarstwo, gdzie oprócz owiec i często spotykanych zwierząt hodowlanych możemy zobaczyć rodowite polskie krowy. Co to znaczy, te krowy występowały w Polsce naturalnie od setek lat. Ich wygląd znacząco odbiega od krów, które widujemy często na wsiach. Po pierwszy mają inny kolor, są mniejsze, posiadają inne owłosienie i rogi – a przede wszystkim wyglądają ślicznie. W opisanym gospodarstwie „Sopki Stopki” zwierzęta mają olbrzymie tereny górskie do wolnego i spokojnego wypasania. Z tego też względu wyroby pochodzące z tego miejsca są wyjątkowe. Sery smakują o wiele mniej tłusto od tradycyjnych oscypków, a mięso nie można nawet w małym stopniu porównać do sklepowego. Wyjątkowy wygląd i smak. Jest to zdanie dość dużej grupy fanów, gdzie wyroby z tego gospodarstwa trafiają od lat do topowych restauracji w Krakowie i Kazimierzu Dolnym. Te wyjątkowe wyroby są dostępne na miejscu do zakupu. Myślę, że zrobiliśmy już tzw. „smaka” a teraz czas wskazać jak tam trafić. Najlepiej w nawigacji wskazać „Sobki Stopki Parking”, gdzie przy samym gospodarstwie jest nieduży bezpłatny parking. Tereny wokół są piękne – szczególnie jesienią i można tu śmiało zorganizować niedługi spacer. W trakcie spaceru można obejrzeć 300-letnie chaty, gdzie powstaje skansen. Po tej wycieczce z pewnością stworzą Państwo kulinarne cuda – polecamy czerwone mięso na steki 🙂